Når foreldre avvises av barna etter samlivsbrudd: Praktisk håndtering av foreldrefremmedgjøring 
De fleste samlivsbrudd inngås ved felles samtykke. Likevel mister mange barn kontakten med en av foreldrene sine etter separasjon. Dette kan skyldes foreldrefremmedgjøring der en forelder i svært konfliktfylte separasjoner kan oppmuntre barnet til urettmessig å avvise den andre forelderen som mister helt eller delvis kontakten med barnet. 
Det er ofte vanskelig å forstå hva som skjer tidlig i slike situasjoner, men strategier for slik foreldrefremmedgjøring er identifisert gjennom omfattende forskning. Foreldrefremmedgjøring (Parental alienation) ble først beskrevet på 1990-tallet, men de senere årene har det kommet bredere forskning på temaet og det ble i fjor høst arrangert en internasjonal konferanse i Oslo om temaet. Kritikk og motstand av begrepet er ofte basert på misforståelser om hva begrepet handler om.
Problemstillingene belyses også i Norge av Eivind Meland og Frode Thuen. Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt noen av disse begrepene inn i definisjonene for psykiske lidelser kategorisert som tilstander som kan være fokus for klinisk oppmerksomhet. 
Foreldrefremmedgjøring eller-fiendtlighet anerkjennes ikke som omsorgssvikt av norske barnesakkyndige spesialister, i barnevernstjenesten og i rettspleien, mens de i Danmark i desember 2024 vedtok banebrytende lovgivning som anerkjenner foreldrefremmedgjøring og trakassering som vesentlige skadelige faktorer i familiesaker.

Hva kan du gjøre i en slik situasjon?
Om du har opplevd slik type avvisning, eller kjenner noen som har det, kan dette seminaret være nyttig.
Det blir som vanlig muligheter for spørsmål og innspill og kjenner du noen som vil kunne ha nytte av informasjonen og ønsker å skape trygge familieforhold for barn med to hjem, så inviter gjerne med gjester!

 

F2F-medlemmer kan se presentasjonen på medlemsnettet